Met deze tips maak je de mooiste wandelingen

Er zijn meer dan 250 prachtige wandelroutes van natuurmonumenten in Nederland. Deze zijn goed en duidelijk uitgestippeld met paaltjes en wegwijzers. De wandelroutes variëren van 1 km tot 20 km. Wil je rustig rondstruinen, lange afstanden lopen of wandelen met kinderen? Hier vind je onze tips!

Standaard uitrusting voor een wandeling

Om de mooiste wandeling te maken is het belangrijk dat je een goede uitrusting hebt. Anders is straks de enige herinnering die je aan de mooie wandeling hebt, de blaren en pijnlijke voeten. Zorg voor goede wandelschoenen en neem een rugzak mee als het een lange wandeling gaat worden. Zorg dat je altijd iets van een flesje water, wat snacks, je telefoon en eventueel een ehbo kitje en zonnebrand mee neemt. Je kunt soms beter goed voorbereid zijn dan achteraf verbrand te zijn of geen pleisters bij je hebben te gehad. 

De omgeving vastleggen

Mocht je graag met een camera op pad gaan, is dat op al deze wandelroutes zeker een aanrader. Op alle routes kom je de prachtigste plekken tegen om foto’s van te maken. Als je mazzel hebt kom je misschien zelfs wel wat wilde dieren tegen. Kijk eens wat meer naar boven en je kunt eekhoorntjes en mooie vogeltjes vastleggen op beeld. Op sommige plekken zijn er zelfs vosjes, herten of Schotse hooglanders te spotten.

Wandelen met kinderen

Wil je gaan wandelen met kinderen, kan dat soms best een uitdaging zijn. Kies voor een kortere route en probeer het te laten zien als een avontuur beleven. Je kunt er ook een spel van maken door ze dingen te laten zoeken in de natuur zoals dennenappels of laat ze verschillende vogels spotten. Wat ook altijd populair is onder kinderen is het spelletje ‘wie vindt het volgende gekleurde paaltje op de route’. Op die manier zijn de kinderen extra betrokken bij de route die gelopen wordt en wedden dat ze er onderling ook een wedstrijdje van maken wie het paaltje als eerst vindt en aantikt? Zo laat je de kinderen spelenderwijs kennis maken met alles wat de natuur te bieden heeft. Zeker weten dat ze daarna elk weekend mee willen wandelen in de natuur.

Avonturen in de natuur

Wil je extra dingen leren tijdens je wandeling, kun je ook een wandeling boeken met de boswachter. Er zijn bij meerdere natuurmonumenten de mogelijkheid om op wandeling te gaan met de boswachter. Er zijn meerdere activiteiten, workshops en excursies voor zowel kinderen als volwassenen.